Menu Close

Kako Kupiti Bitcoin? – 5 Stvari Koje Trebate Znati

Kako kupiti Bitcoin

Ukoliko ste se zapitali kako kupiti Bitcoin, iznenadit ćete se koliko kupnja Bitcoina može biti jednostavna stvar. Svejedno htjeli bi s Vama podijeliti neka vlastita iskustva i stvari na koje treba obratiti pažnju prije nego krenete u kupnju.

Važno je za početak napomenuti da se Bitcoin, za razliku od dionica ili nekog drugog vrijednosnog papira ne kupiti cijeli (1 BTC), već možete kupiti njegov manji dio. Najmanja jedinica Bitcoina se neslužbeno zove satoshi. To je jedan sto milijunti dio Bitcoina ili 0.00000001 BTC. Tako da se može kupiti Bitcoin (ili dio Bitcoina) sa manjim novčanim iznosima.

Kako kupiti Bitcoin

Budući da Bitcoin možete kupiti na više načina bilo online ili na fizičkim lokacijama, fokusirat ćemo se na neke elemente odnosno pitanja koja mogu prevagnuti kod same odluke.

 

5 Pitanja koja si trebate postaviti prije kupnje Bitcoina

Prije nego krenete u kupnju Bitcoina jako je važno postaviti si nekoliko pitanja kao npr.

  1. Iz kojeg razloga kupujem Bitcoin?
  2. Koji je iznos za koji želim kupiti?
  3. Koliko često namjeravam kupovati Bitcoin?
  4. Na koji način želite kupiti Bitcoin?
  5. Što mi je još važno kod kupnje?

Ovih pet pitanja proći ćemo detaljnije jedno po jedno i objasniti zašto je svako od njih jednako važno i kako može utjecati na način kako kupiti Bitcoin. Kao što Vam čini razliku kad kupujete recimo sok. Kada kupujete za dječji rođendan ili neku drugu proslavu kupujete u velikim trgovinama, jer prolazite jeftinije, ali kad se nađete recimo u situaciji da ste jako žedni i vruće je, dobro će doći i lokalna trgovina ili kakav kiosk, zar ne? Nadamo se da će Vam biti korisno, pa krenimo.

 

Koji je Vaš razlog za kupnju Bitcoina?

Prije nego ste krenuli kupiti Bitcoin, da li ste se zapitali ovo možda i najvažnije pitanje. Kad kupujemo nešto obično to ima i svoje zašto, razlog kupnje odnosno benefit koji dobivamo kada nešto kupimo. Svi imamo neki svoj cilj ili barem svoje zašto.

Mnogi prepoznaju kupnju Bitcoina kao novi oblik štednje, jer samo žele odvojiti novac sa strane, a s druge strane zaštiti se od inflacije. Upravo zbog toga Bitcoin i zovu digitalnim zlatom. S druge strane možda  želite investirati veći iznos sa namjerom da ostvarite određeni povrat ulaganje.

Sve češće mnogi kupuju Bitcoin kako bi s njime dalje trgovali i pretvarali u druge kriptovalute na tzv. platformama za trgovanje, kao što su Binance, Bittrex, Kucoin i slično. Obično to rade iskusniji, budući da su te platforme malo kompliciranije za početnika, no korisno je spomenuti. Takvi će se vrlo brzo odlučiti kupiti preko navedenih platformi na kojima će vjerojatno proći i nešto jeftinije.

Jedan od čestih razloga za kupnju Bitcoina je čista radoznalost kako biste isprobali kako sve to funkcionira ili samo želite biti u korak sa tehnologijom i trendovima, pa zašto ne bi imali i nešto Bitcoina. U tom slučaju ćete tražiti najlakši način za kupnju. Danas ne trebate biti tehnološki guru da biste kupili Bitcoin, pokazat ćemo Vam, ne brinite.

 

Za koji iznos kupujete Bitcoin?

Kako bi se nadovezali na prethodni dio, iznos kupnje Bitcoina poprilično može biti važan za odluku i odabir načina kupnje. Ako kupujete Bitcoin za veći iznos sredstava, npr. nekoliko stotina ili tisuća Eura onda ćete vjerojatno kako biste prošli nešto povoljnije odlučiti za plaćanje bankovnim transferom, dok ćete manje iznose kupovati kreditnom/debitnom karticom ili ćete odlučiti posjetiti neku fizičku lokaciju gdje se može kupiti Bitcoin (Bitcoin bankomat ili fizička mjenjačnica), naravno ako Vam je takvo mjesto u redu s obzirom na mjesto stanovanja.

Ovo pišemo iz razloga, jer su naknade za kupnju karticom ipak nešto malo više, a limiti za kupnju karticama nešto niži. Npr. nećete moći kupiti odjednom karticom Bitcoin za nekoliko tisuća EUR. Mjenjačnice koje podržavaju kupnju kriptovaluta karticama su: Coinbase, Bitpanda, Kriptomat…

 

Koliko često namjeravate kupovati Bitcoin?

Ovo pitanje je važno iz razloga što ako namjeravate regularno Bitcoin ili čak i neku drugu kriptovalutu na nekim mjenjačnicama postoji mogućnost da napravite vlastiti štedni plan i svaki tjedan, svaka dva tjedna ili mjesečno za određeni iznos možete izvršavati kupnju Bitcoina kao da recimo plaćate pretplatu za mobitel ili neku drugu režijsku uslugu, te ne trebate razmišljati o tome jeste li izvršili uplatu ili niste, a s druge strane štedi Vam vrijeme.

Na taj način ujedno uprosječujete cijenu kupnje i smanjujete rizik od oscilacija u cijeni.

Ukoliko ipak želite kupiti jednokratno ili još niste sigurni vjerojatno ćete potražiti što povoljniji i jednostavniji način kupnje.

kupnja Bitcoina karticom

Na koji način želite kupiti Bitcoin?

Znate ono kad dođete u trgovinu ili restoran pa Vas pitaju kod plaćanja: “gotovina ili kartica?”. Upravo je ovo vrlo slično, a radi se o par sitnica za kraj. Da li više volite kupnju osobnim dolaskom ili ste za online plaćanja? Preferirate li plaćanje karticom koje je definitivno najlakši način kupnje Bitcoina ili više volite ispunjavati bankovne naloge putem internet bankarstva ili odlaskom u poslovnicu banke.

Sukladno Vašim željama uslijedit će i odabir, no ono što većina voli, pogotovo kod prve kupnje je najlakši način za kupnju Bitcoina.

 

Što Vam je općenito važno kod kupnje Bitcoina?

Ovo pitanje nas potiče na daljnje razmišljanje, odnosno da si postavite nekoliko potpitanja.

Dobro je razmisliti o stvarima kao što su koliko Vam je važno da kupujete preko mjenjačnice/platforme koja je sigurna, koja poštuje sve zakonske regulative, preferirate li domaću mjenjačnicu ili smještenu u drugoj državi. Da li Vam je važno da mjenjačnica posluje duže vrijeme,pa znate da nema incidenata, te da li preferirate kupnju u domaćoj ili stranoj valuti. Koliko vam je važno da ima kvalitetnu korisničku podršku, te preferirate li komunikaciju na materinjem jeziku ili može i na engleskom.

Sve su to naizgled sitnice koje mogu učiniti prevagu kod odabira mjesta za kupnju Bitcoina.

 

 

Kako kupiti Bitcoin? – Najlakši način za kupnju

Najlakši način za kupnju Bitcoina je preko online mjenjačnica koje omogućuju kupnju bankovnom karticom. U ovom slučaju kupnja Bitcoina se ne razlikuje od kupnje karata za koncert, mobitela ili odjeće.

Preporučamo mjenjačnicu Bitpanda s kojom imamo višegodišnja pozitivna iskustva.

Mjenjačnica je registrirana u EU (Austrija), ima proviziju od samo 1.5% na kartično plaćanje, solidan tečaj, osim Bitcoina velik broj podržanih kriptovaluta, te kvalitetnu korisničku podršku i podržava kupnju iz mnogih država.

Prva kupnja odvija se u svega 4 koraka, a kasnije preskačete drugi korak

Bitcoin ćete kupiti na slijedeći način:

  1. Registracija/Prijava na Bitpanda mjenjačnicu
  2. Potvrda identiteta (unos osobnih podataka i kopija osobnog dokumenta)
  3. Uplata sredstava na mjenjačnicu
  4. Kupnja Bitcoina ili druge kriptovalute

Registrirajte se na Bitpanda mjenjačnicu ovdje i dobivate 10 EUR besplatno za kupnju kriptovalute ukoliko Vaša prva kupnja iznosi minimalno 25 EUR. Više o samoj Bitpanda mjenjačnici i procesu kupnje možete pogledati i u videu.

VAŽNO! Napominjemo da su sve kripto mjenjačnice koje posluju sa karticama i bankovnim uplatama zbog zakonskih obaveza odnosno zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma dužne izvršiti potvrdu identiteta klijenta, te zbog toga moraju tražiti navedenu dokumentaciju.

Obično se ne preporuča da bitcoin i druge valute držite na mjenjačnici, nego da ga prebacite na jedan od novčanika (aplikacija koju instalirate na mobitelu ili računalu).

Par riječi za kraj

Nadamo se da Vam je bilo lako za naučiti kako kupiti Bitcoin i da su Vam ova pitanja pomogla oko odluke. Važno je napomenuti da Bitcoin kao i druge kriptovalute može biti rizično ulaganje, te prethodni prinosi nisu garancija budućih, te ne ulažite sredstva koja niste spremni izgubiti.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno ih ostavite u komentarima ili nam se obratite preko kontakta kako bismo pokušali pronaći najbolje rješenje za Vas da lakše uđete u svijet Bitcoina i drugih kriptovaluta.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.