Menu Close

Novčanici za Kriptovalute – Koji je Najbolji?

ledger arverski novcanik - novcanici za kriptovalute

Broj kriptovaluta se povećava iz dana u dan i do ne tako davno koristio se za svaku kriptovalutu zaseban novčanik. Prvi kripto novčanik je naravno bio Bitcoin novčanik, no danas su sve popularniji novčanici za kriptovalute koji imaju podršku za veći broj kriptovaluta, a da su pritom što jednostavniji za korištenje.  U ovom članku pokušat ćemo Vam dočarati upravo takve, pa krenimo.

Novčanici za kriptovalute

Vaš drugi najvažniji korak u svijet Kriptovaluta

Budući da je kupnja Bitcoina ili neke druge kripto valute na nekoj od mjenjačnica/platformi (npr. Coinbase, Bitpanda, Binance….)  Vaš prvi korak u svijet kriptovaluta, drugi je slanje i pohrana na sigurno mjesto, a to je naš digitalni novčanik (wallet). Za ostale kriptovalute izuzev Bitcoina, često se koristi pojam Altcoin, čisto informacije radi ukoliko naiđete na taj pojam. Kao što tradicionalni novac (kune, eure, dolare…) spremamo fizički u novčanike, dok kriptovalute (digitalni novac) spremamo u digitalne novčanike.

Tehnologije, trendovi i vrijednosti kriptovaluta mijenjaju se svakog dana i ponekad je teško pratiti sve najnovije stvari u svijetu kriptovaluta, zato smo se u ovom tekstu osvrnuli samo na neke novčanike i to one koje mi najviše koristimo, a pokazali su se kao kvalitetna rješenja.

Zašto (ne) čuvati kriptovalute na mjenjačnicama?

Kupnja i držanje naših kriptovaluta na mjenjačnici su pod kontrolom same mjenjačnice. Drugim riječima mjenjačnica ili trgovinska platforma je u pravom posjedu naših Bitcoina i drugih kriptovaluta iako se oni na mjenjačnici vode na naše ime.

Neki bi mogli reći, a zašto ne ostavimo novac na mjenjačnici?

Mjenjačnica ili bilo kakav sličan servis može propasti, biti hakirana ili nešto treće i u tom procesu se može izgubiti sav novac ili kriptovalute. Prednost čuvanja neke svote novca na mjenjačnici ide u korist samo onima koji aktivno trguju kriptovalutama i pokušavaju zaraditi na razlici kupovne i prodajne cijene. Oni koji više gledaju na to kao investiciju, preporuka je koristiti servise za digitalne novčanike gdje ste vi u potpunoj kontroli svojih sredstava.

sigurnost na prvom mjestu

Kada čuvate kriptovalute na mjenjačnici možemo usporediti sa čuvanjem novca u banci. Novac glasi na Vaše ime, ali njime upravlja i kontrolira banka. U ovom slučaju čak Vam država garantira npr. u EU za iznose do 100 000 EUR, ali svejedno Vam uvijek novac ne mora nužno biti dostupan, jer morate najaviti isplatu za veće iznose, u nekim slučajevima ste vezani za radno vrijeme banaka.

Recimo da se dogodi da neka banka propadne, svoja potraživanja ćete opet morati čekati. Jedino što kripto mjenjačnice rade 0-24 svaki dan u godini, no suština ostaje ista. Na kripto mjenjačnicama nemamo garanciju države za naša sredstva, već se cijeli uglavnom odnosi na relaciju korisnik – mjenjačnica.

Postoji popularna uzrečica na engleskom vezana za čuvanje kriptovaluta na mjenjačnicama : “Not your keys, not your coins”) ili u prijevodu: “nisu tvoji ključevi, nisu tvoji coini”, o čemu više u odlomku ispod.

Najvažnija stvar kod otvaranja novčanika za kriptovalute

Kod otvaranja svih digitalnih novčanika, najvažnije je da zapišete i na sigurno spremite svoj master kod (privatni ključ, recovery phrase, seed phrase), a to je niz od 12 ili 24 riječi pomoću kojih možete ponovo otvoriti novčanik na bilo kojem računalu i mobitelu. Na taj način vaše kripto valute neće biti izgubljene u slučaju gubitka ili krađe računala ili mobitela.

VAŽNO! Kompanije koje stoje iza pojedinih kripto novčanika, kao i njihovi zaposlenici nemaju uvid u vaše privatne ključeve odnosno seed phrase. Zato iste zapišite i spremite na sigurno, kako biste u slučaju potrebe mogli napraviti oporavak Vašeg digitalnog novčanika, te naravno nipošto ne dajte privatne ključeve trećoj osobi.

Atomic wallet novčanik za kriptovalute, sučelje

Vrste i tipovi kripto novčanika

Digitalni novčanici dolaze u raznim formama. Svi kripto novčanici mogu se svrstati u dvije glavne vrste: vrući novčanik (hot wallet) i hladan novčanik (cold wallet). Kripto novčanik koji je povezan s internetom zove se “vrući novčanik”. Kada je kripto novčanik izvan mreže ili nije povezan s internetom, naziva se “hladni novčanik”.

Hladni su novčanici uglavnom sigurniji, stoga se preporučuje pohranjivanje većih količina digitalnih valuta u hladne novčanike. Vrući novčanik prikladniji je za česti pristup vašoj imovini, kao što je slučaj s trgovanjem kripto valutama.

Četiri su glavna tipa novčanika: desktop novčanici, mobilni novčanici, web novčanici i hardware novčanici.

 

Desktop novčanici – Rješenje na većem ekranu

Postoji mnogo vrsta desktop novčanika, novčanika koji su instalirani na vaše računalo. Osobno najviše koristimo Atomic Wallet koji je vrlo intuitivan i lagan za korištenje,  te u nnjemu možete čuvati veliki broj različitih kripto valuta. Osim navedenog možete napraviti „staking“ za određene kriptovalute s čime podržavate njihovu mrežu što možete odraditi doslovce u dva klika za to ste nagrađeni novim kriptovalutama.  Zamislite to kao štednju u banci za što ste nagrađivani dobivanjem kamata na sredstva koja su vam u novčaniku, možete kupiti kripto valutu preko novčanika, zamijeniti jednu sa drugom…

U slučaju da poželite koristiti Atomic wallet napravili smo za Vas video tutorijal korak po korak, a ukoliko budete htjeli nakon instalacije provjeriti i ostale funkcionalnosti, niže navedeni video će Vas odvesti i na drugi dio.

Za Atomic Wallet kao i za sve ostale novčanike vrijedi pravilo da napravite dobru lozinku i da čuvate svoj privatni ključ.
Osim navedenog možemo preporučiti Exodus wallet i Coinomi wallet koji je ujedno i jedan od prvih novčanika sa podrškom za više kriptovaluta. Svi ovi novčanici imaju i svoje mobilne verzije o čemu više u nastavku.

Mobilni kripto novčanici – Vaša kripto banka u džepu

Većina od nas upotrebljava naše mobilne telefone u svakodnevnom životu i za svakodnevne zadatke, tako da su kripto novčanici prilagođeni našem pametnom telefonu jako praktični, jer doslovce preuzmete aplikaciju, zapišete privatni ključ (seed frazu) i spremni ste za akciju.

Postoji puno vrsta mobilnih novčanika i kod njih kao i kod desktop i hardver novčanika jako je važno zapisati i paziti na svoj privatni ključ. Zapišite ga i držite ga negdje na sigurnom i privatnom mjestu. Mobilni novčanici imaju skoro sve funkcije kao i desktop novčanici.

Jedna od prednosti s mobilnim novčanicima je mogućnost korištenja QR kodova za izravna plaćanja, tako da je lakše slanje i primanje, kao i plaćanja na prodajnim mjestima bilo fizičkih ili online kojih iz dana u dan ima sve više.

Od mobilnih novčanika najviše koristimo Enjin Wallet i Crypto(dot)com wallet, a vrlo su popularni i Trust wallet kao i svi već spomenuti novčanici u gornjem odlomku posvećenom desktop verzijama.

Web/online novčanici – Upravljaj kriptom dok surfaš

Web novčanici obično funkcioniraju kao ekstenzije Google Chrome preglednika, Firefox-a ili nekog drugog preglednika. Takvi novčanici obično podržavaju samo kriptovalute (tokene) određene mreže. Najpoznatiji tog tipa je MetaMask koji je Ethereum novčanik. Uglavnom ih koriste napredniji korisnici iako je vrlo jednostavan za korištenje. Kao i kod svakog novčanika važno je odrediti lozinku, zapisati i sigurno pohraniti svoj privatni ključ.

MetaMask novčanik možete direktno povezati na neku decentaliziranu mjenjačnicu kao što je Uniswap.

Digitalni Hardware Novčanik – Sigurnost na prvom mjestu

Trezor i Ledger su najpoznatiji prijenosni fizički novčanici (hardware wallet) i spadaju u skupinu cold wallet-a (hladnih novčanika).

Trezor wallet - hardverski kripto novčanik

Ovakvi novčanici su obično vrlo mali USB uređaji, čiji je zadatak sigurno pohranjivati kriptovalute. Trezor i Ledger koriste najnapredniju kriptografiju i stalno prate performanse i poboljšavaju ih redovitim ažuriranjima softvera.

Hardverski novčanici su puno bolji od desktop novčanika, zato što ako vam netko hakira računalo ili mobitel, ne može apsolutno ništa napraviti s vašim sredstvima jer haker nema fizički pristup vašem uređaju.

Zamislite to kao klasično internet bankarstvo. U aplikaciji zadajete naloge za plaćanje (slanje kriptovaluta), a hardverski USD uređaj služi za autorizaciju (odobrenje) transakcije, kao što služi token kod klasičnog internet bankarstva.

U slučaju da vaš hardverski novčanik ne radi ili ga izgubite, možete i dalje pristupiti svojoj kripto valuti ako zadržite svoj privatni ključ (seed fraze). Stoga je poželjno pohraniti vaš hardverski novčanik (kao što je Ledger Nano) i vaš privatni ključ na odvojenim lokacijama.

Trezor je najstariji hardverski novčanik na tržištu i u rangu je sa Ledgerom. No kako smo mi uglavnom radili sa Ledgerom fokusirat ćemo se na njega. Trezoru možda nedostaju neke mogućnosti koje pruža Ledger Nano, ali je još uvijek mnogo sigurniji od gotovo svih drugih novčanika. S jednostavnim ulaznim sučeljem i brojnim sigurnosnim mogućnostima, kvalitetan je izbor hardverskog novčanika.

Ledger Nano – Naš izbor za čuvanje kriptovaluta

Kao što smo napomenuli, osobno koristimo Ledger Nano X i S model, a samo postavljanje novčanika opisali smo u idućih nekoliko koraka:

  1.  Za početak preuzmete aplikaciju Ledger Live aplikaciju sa Ledgerove službene stranice te se povežite dobivenim USB kablom za povezivanje svog novčanika s računalom.
  2. Odaberite svoj PIN (potreban je za svaku uporabu) i sigurno pohranite svoj master kod (seed) ili privatni ključ. Ukoliko izgubite privatni ključ ili isti bude ukraden, možete izgubiti sredstva. 
  3. Kada aktivirate svoj Nano X, pojavit će vam se na zaslonu uređaja master kod, (privatni ključ, recovery phrase) od 24 riječi. Obavezno zapišite te riječi na posebnu karticu koju ćete pronaći u pakiranju.

Ledger hardverski novčanik za kriptovalute

Pomoću tih riječi ćete biti u mogućnosti aktivirati novi Ledger Nano ako izgubite svoj stari ili vam bude ukraden. Naime, pri aktiviranju uređaja birate hoćete li konfigurirati novi uređaj ili aktivirati stari, te ako odaberete aktivaciju staroga tražit će vas unos tih riječi. Kada ih unesete opet ćete moći pristupiti svojim sredstvima, ali ovoga puta s novog uređaja.

Kod Ledger Nano je potrebno potvrditi svaku odlaznu transakciju s pritiskom tipke na USB uređaju, bez toga vam nitko ne može sredstva maknuti s vaše adrese (novčanika).

Kad je vaš novčanik spreman za upotrebu, imate pristup svojoj kriptovaluti i možete slati ili primati bitcoin i druge kriptovalute.

Ledger podržava jako puno kripto valuta i tokena. Također aplikaciju možete skinuti i na mobitel te transakcije možete raditi i preko pametnog telefona, a povezivanje sa Ledger Nano X hardwer wallet-om može biti i putem Bluetootha.

Iako možda zvuči komplicirano, korištenje i aplikacije Ledger Live i samog novčanika je vrlo jednostavno i lagano, a ukoliko želite možete svoj Ledger novčanik naručiti online sa službenih stranica kompanije ovdje gdje ćete naći i mnoštvo korak po korak video tutorijala.

 

Nekoliko stvari za kraj…

Prilikom slanja / primanja Bitcoina i drugih kripto valuta, obavezno provjerite adresu. Također, ako šaljete veći iznos, probajte prvo poslati mali iznos na željenu adresu kako bi provjerili da li ste sve dobro napravili. Ukoliko npr. šaljete Bitcoine i upišete krivu adresu primatelja, ta transakcija može biti provedena te Bitcoini mogu biti izgubljeni. Ponekad nas aplikacija može upozoriti o krivoj adresi, ali jednom kad se transakcije pošalju ne mogu se poništiti, te stoga uvijek budite posebno oprezni u vezi točnosti adrese.

Obavezno pripazite da ne posjećujete kojekakve sumnjive stranice na računalu ili mobilnom uređaju gdje imate instalitrane novčanike za kriptovalute, ne klikajte na neprovjerene linkove u mailu dobivenog od nepoznatih pošiljatelja, te pazite da preuzimate samo original aplikacije, jer jedna pogrešna instalacija softvera ili aktivacija određenog virusa može biti kobna za vaša sredstva. Nikada, ali nikada ne dajte svoje seed fraze (privatne ključeve) trećim osobama.

Kriptovalute kad su u vašim novčanicima i nemaju kontrolu od treće osobe i ukoliko vam netko zbog vaše nepažnje instalira zlonamjerni softver ili provali u računalo nikakva korisnička podrška ili zaposlenik koji radi u kompaniji koja predstavlja određeni novčanik vam ih ne može povratiti. Odgovornost je na vlasniku da pazi na sigurnost svog novčanika, te čuva lozinku i privatne ključeve na sigurnom.

Ne postoji savršeni novčanik, no naša preporuka je da ako možete, koristite hardware novčanik, no svaki novčanik je bolji od držanja sredstava na mjenjačnici. Odabir novčanika će najviše ovisiti o vrstama kriptovaluta koje posjedujete, grafičkom sučelju, jednostavnosti korištenja, korisničkoj podršci, dostupnosti na pojedinim uređajima i cijeni. Kod spomena cijene, svi kripto novčanici su besplatni za korištenje osim hardverskih gdje ipak trebate kupiti uređaj.

U slučaju da imate dodatnih pitanja vezana za novčanike za kriptovalute, slobodno ih postavite u komentarima, a mi ćemo vrlo rado odgovoriti na njih.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.